Vastuullisuus

ARVOMME

1 YHDESSÄ OLEMME ENEMMÄN <3
Toivotamme tervetulleeksi ja otamme mukaan porukkaan. Autamme toisiamme, keskitymme hyvään ja muistamme kiittää.

2 ILON KAUTTA TULOKSIA VASTUULLISESTI <3
Oppimisen ilo ruokkii motivaatiota ja vahva sisäinen motivaatio vie kohti tavoitteita. Matkanteko on lopputulosta tärkeämpää ja pyrimme ottamaan jokaisella askeleella huomioon ihmisen, ympäristön kuin taloudenkin.

3 YKSILÖLLINEN POLKU VOIMISTELUN PARISSA <3
Tavoittelemme jokaisen kohdalla oppimista ja etenemistä yksilölliset lähtökohdat sekä tavoitteet huomioiden. Pyrimme järjestämään toimintaa, josta löytyisi omia tarpeita vastaava harjoitusryhmä, ohjaus-/valmennustyö tai muu rooli seuratoiminnan parissa.

SITOUDUMME KAIKESSA TOIMINNASSAMME VOIMISTELULIITON ARVOIHIN, VOIMISTELUN JA URHEILUN YHTEISEEN VASTUULLISUUSOHJELMAAN SEKÄ REILUN PELIN PERIAATTEISIIN. TOTEUTAMME VOIMISTELULIITON VASTUULLISUUSASKELEITA JA PÄIVITÄMME VASTUULLISUUSOHJELMAAMME TÄLLE SIVULLE. Hyödynnämme laajasti Voimisteluliiton tarjoamaa tukimateriaalia vastuullisuusasioiden kehittämisessä. Seuramme johtoa sekä henkilökuntaa on osallistunut ja tulee osallistumaan voimistelun vastuullisuustyöpajoihin ja -tilaisuuksiin. Seuramme vastuullisuusyhteyshenkilön yhteystiedot: Sirja Lepistö, toiminnanjohtaja | sirja.lepisto@elisevantaa.fi | 050 4639 85. Tavoitteemme on kehittää vastuullisuusohjelmaamme ja toimia Tähtitasolla vuoden 2025 loppuun mennessä. Täällä voit tutustua tarkemmin Voimisteluliiton vastuullisuusmateriaaleihin: vastuullinen voimistelu

TOIMIMME TÄLLÄ HETKELLÄ VOIMISTELULIITON VASTUULLISUUSOHJELMAN PERUSTASON MUKAISESTI. TÄMÄ TARKOITTAA, ETTÄ:

  • seuramme hallitus/johtokunta on tutustunut ja sitoutuu urheilun yhteisiin reilunpelin periaatteisiin sekä voimistelun eettisiin periaatteisiin,
  • seuramme hallitus/johtokunta on tutustunut voimistelu.fi sivujen vastuullisuusosioon,
  • seuramme työntekijöillä on lain mukaiset työsopimukset sekä muut työsuhteeseen liittyvät asiat kunnossa,
  • seuramme säännöt ovat kunnossa ja ajantasaiset, ylläpidämme jäsenluetteloa ja seuran taloushallinto on hoidettu lainmukaisesti,
  • yhdistysrekisterin tiedot ovat ajantasaiset,
  • työsuhteen/toiminnan alkaessa alaikäisten kanssa työskenteleviltä
    tarkastetaan rikosrekisteriotteet,
  • seuramme eri toimijoilla on pelisäännöt, joita kaikki noudattavat (voimistelijat, vapaaehtoiset, valmentajat, hallinto),
  • seuramme hallitus/johtokunta on tutustunut Lasten voimistelun linjauksiin ja Lasten laadukkaan voimistelun materiaaleihin ja periaatteisiin,
  • seuramme johtokunta/hallitus on tutustunut Turvallisesti voimistelussa –materiaaliin,
  • seurallamme on ohjeet epäasiallisen käytöksen tilanteisiin puuttumiseen, ja ne ovat avoimesti nähtävillä. Nettisivuillamme on linkitykset Et ole yksin palveluun,
  • seurallamme on vastuullisuusohjelma, joka sisältää vähintään vastuullisuusyhteyshenkilön tiedot, linkin Et ole yksin -palveluun ja ohjeet epäasiallisen käytöksen tilanteisiin puuttumiseen (tiedot ovat avoimesti jäsenistön saatavilla ja seuran toimijat ovat sitoutuneet noudattamaan ohjelmaa),
  • seuramme hallitus/johtokunta on tutustunut yhdenvertaisuus ja tasa-arvomateriaaleihin sekä arvioinut teemojen toteutumista,
  • seuramme hallitus/johtokunta on tutustunut Voimisteluliiton antidoping-ohjelmaan ja arvioinut sen roolia ja vaikutuksia seuran toimintaan,
  • seuran hallitus/johtokunta on tutustunut Voimistelun ympäristöohjelmaan sekä sitä, että
  • ympäristökasvatus on osa seuramme toimintaa (suosittelemme varusteiden kierrätystä, kimppakyytien järjestämistä sekä vältämme turhaa matkustamista).

Lisäksi:

  • Elise-Vantaan kaikki ohjaajat ovat sitoutuneet suorittamaan Väestöliiton Et ole yksin -koulutuksen tai Olympiakomitean vastuullinen valmentaja koulutuksen.
  • Noudatamme Voimistelun Lasten linjausta ja käymme vuosittain voimistelijoiden ja heidän perheidensä sekä henkilöstömme kanssa läpi sen, miten linjaus näkyy seurassamme päivittäin.
  • Sanomme ei kiusaamiselle ja syrjinnälle. Jokaisella on oikeus arvostavaan kohteluun. Elise-Vantaan toiminnassa mukana olevien on mahdollista antaa palautetta seuran oman palautekanavankautta, tästä linkistä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsSWhkRdpSkPfdwylAK1HEiIHNHhBTqi7hMyMVVxxORDLFag/viewform?usp=sf_link

Ilmoitathan meille heti, jos kohtaat minkäänlaista epäasiallista käyttäytymistä seuramme järjestämän toiminnan parissa. Ota yhteyttä lapsesi valmentajaan/ohjaajaan tai seuran toiminnanjohtajaan. Otamme jokaisen huolen vakavasti ja asioita käsitellessämme pidämme keskiössä lapsen- ja nuoren hyvinvoinnin. Kuulemme kaikkia osapuolia ennen kuin päätämme jatkotoimenpiteistä. Seurassamme kurinpidolliset päätökset tekee seuran hallitus.

SÄÄNNÖT ELISE-VANTAALLA LASTEN JA NUORTEN KANSSA TYÖSKENTELEVILLE:

1 Käytämme aina kunnioittavaa puhetyyliä: Lapsille ja nuorille tulee puhua rohkaisten ja itsetuntoa vahvistaen. Ketään ei saa vähätellä, haukkua, uhkailla tai nöyryyttää missään tilanteessa. Rasistista tai syrjivää kielenkäyttöä ei sallita missään tilanteessa. Ketään ei jätetä vaille huomiota.

2 Käytämme aina kunnioittavaa kurinpitoa: Jos lapsi tai nuori toimii väärin, on tilanteeseen puututtava lapsen kehitystaso huomioiden, reilusti ja kunnioittavasti. Lapsille ja nuorille tulee antaa selkeät ohjeet, ja huonoa käyttäytymistä ilmetessä antaa mahdollisuus pyytää anteeksi ja korjata toimintaansa. Lapsen ja nuoren kanssa tulee keskustella rauhallisesti ja asiallisesti tapahtuneesta. Kaikenlaiset fyysiset, nöyryyttävät tai pelottavat rangaistukset ovat kielletty.

3 Seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä on kielletty: Seksuaalissävytteiset vitsit ja huomautukset, kehon ja ulkonäön kommentointi, epäasiallisten viestien lähettämien, seksuaalisesti vihjailevat eleet tai ilmeet, seksuaaliset puheet tai kaksimieliset vitsit, homottelu tai huorittelu, vartaloa tai pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset, epäasialliset seksuaaliset viestit/kuvat/videot sekä seksiä koskevat, ehdotukset tai vaatimukset ovat seksuaalista häirintää. Sukupuoleen perustuvaa häirintää on esimerkiksi halventava puhe toisesta sukupuolesta tai toisen sukupuolen alentaminen.

4 Lapsilla ja nuorilla on oikeus koskemattomuuteen: Fyysisen kontaktin tulee aina perustua lapsen tai nuoren tarpeeseen, esimerkiksi ohjaamiseen ja avustamiseen, kannustamiseen sopivalla tavalla tai lohduttamiseen. Lapsella tai nuorella on oikeus kieltäytyä fyysisestä kontaktista milloin vain ellei siitä kieltäytyminen uhkaa hänen turvallisuuttaan. Jos nuoresta tai lapsesta kiinnipitäminen on välttämätöntä hänen toiveidensa vastaisesti, esimerkiksi tilanteessa, jossa lapsi tai nuori voi vahingoittaa itseä tai muita on siitä kerrottava heti tilanteen päätyttyä toiminnanjohtajalle tai seuran hallitukselle.

5 Lapsilla ja nuorilla on oikeus päihteettömään harrastusympäristöön: Valmentajat ja muut lasten ja nuorten kanssa työskentelevät aikuiset eivät käytä alkoholia tai muita päihteitä, eivätkä ole päihteiden vaikutuksen alaisena lasten tai nuorten läsnä ollessa. Valmentajat tai muut lasten ja nuorten kanssa työskentelevät aikuiset eivät tarjoa alkoholia tai päihteitä urheilijoille tai kannusta heitä käyttämään päihteitä.

6 Noudatamme ammatillisia rajoja: Valmentaja tai muu urheilijan tukijoukkoon kuuluva aikuinen ei esimerkiksi flirttaile alaikäisen urheilijan kanssa, utele urheilijan yksityiselämästä ellei ole huolissaan tämän turvallisuudesta, tarjoa kyytiä yksittäisille harrastajille ilman vanhempien lupaa, pyri jatkuvaan kanssakäymiseen urheilijan kanssa harrastuksen ulkopuolella tai siihen liittymättömissä asioissa esimerkiksi soittelemalla tai viestittelemällä, kutsu urheilijaa kotiinsa ellei muitakin urheilijoita tai valmentajia ole läsnä, pidä matkoilla ollessaan kahdenkeskisiä tapaamisia kummankaan huoneessa, vaan aina julkisissa tiloissa tai anna urheilijalle lahjoja tai rahaa.

Toimiessani Elise-Vantaalla työntekijänä tai vapaaehtoisena valvon näiden sääntöjen toteutumista ja sitoudun noudattamaan niitä. Jos näen kenenkään rikkovan näitä sääntöjä, ilmoitan asiasta välittömästi seuran toiminnanjohtajalle tai hallitukselle. Kuuntelen ja suhtaudun vakavasti jos lapsi tai nuori kertoo itseensä kohdistuvasta epäasiallisesta käytöksestä. Jos huoleni herää lapsen tai nuoren hyvinvoinnista, kerron asiasta välittömästi seuran johdolle.

ONGELMANRATKAISUPOLKU

Ongelmatilanteisiin puututaan mahdollisimman nopeasti ja ongelmat ratkaistaan yhdessä asianosaisten kanssa. Seurassamme ongelmia lähdetään ratkomaan seuraavasti:

1 Ongelma pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan välittömästi ryhmän ohjaajien/valmentajien ja jäsenten kesken.

2 Mikäli ongelma ei ratkea, otetaan selvitykseen mukaan asianosaisten harrastajien vanhemmat, harrastajat sekä ohjaaja/valmentaja.

3 Ohjaaja/valmentaja informoi tilanteesta seuran toiminnanjohtajaa, joka konsultoi tarvittaessa seuran hallitusta.

4 Tarvittaessa kootaan yhteiseen tapaamiseen ryhmän ohjaajat/valmentajat, vanhemmat sekä seuran edustajat (toiminnanjohtaja ja/tai hallituksen edustaja). Paikalle voidaan tarvittaessa pyytää myös ulkopuolinen sovittelija tai asiantuntija.

Alla on vastuullisuustyöhön liittyviä Voimisteluliiton ja Olympiakomitean materiaaleja:
Voimistelun eettiset periaatteet ohjaavat liiton, seurojen ja lajin parissa toimivien henkilöiden toimintaa.
Voimisteluliiton vastuullisuusaskeleiden pääteemat hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ympäristö ja ilmasto sekä antidoping ovat myös liikunnan ja urheilun yhteisen vastuullisuusohjelman pääteemat.
Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheiluliikkeen yhteishanke, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, väkivallan ja seksuaalisen häirinnän kokemuksia urheilussa. Et ole yksin on tukipalvelu, josta saa apua ja tukea. Lisäksi hanke tarjoaa muun muassa seuroille, ohjaajille ja valmentajille koulutusmateriaalia teeman tiimoilta. Elise-Vantaan yhteyshenkilö on Sirja Lepistö sirja.lepisto@elisevantaa.fi.
Lasten ja nuorten voimistelussa keskiössä on ilo. Innostus, laatu ja onnistumiset yhdessä tukevat lapsilähtöistä toimintaa.